Nedir bu herkesin ağzından dökülen “farkındalık”, gelin hep birlikte eski tarihine bir göz atalım…
“Mindfulness” binlerce yıldır hayatın değerli bir parçası olarak kabul edildi, ancak popülaritesi son yıllarda önemli ölçüde arttı. Farkındalık tarihi, Hinduizm, Budizm, Taoizm, Yahudilik ve daha birçok dini kültür geçmişin eski sayfalarından beri anın farkında olmak ve anda olmak için; İç huzuru ve bilgeliği teşvik etmek için kullanılır.
Hepimizin Buda olarak tanıdığı Hintli prens Siddhartha Gautama tarafından geliştirildiğine inanılan Budizm, farkındalık uygulamalarının temeli olarak fiyatlandırılır. Buddha’nın kendisi bir farkındalık ustasıydı ve öğrencilerine hayatlarının her alanında farkındalığın değerini öğretti, “farkındalığın” gerçekliğin doğasına dair içgörü kazanmak için kullanılabileceğini, kendimizi ve etrafımızdaki dünyayı daha iyi anlamamıza izin verdiğini öğretti.
Budizm’de farkındalık, tüm ruhsal uygulamaların temeli olarak görülür. Acılardan kurtulmanın ve aydınlanmaya ulaşmanın kapısı olarak tanımladığımız bu yöntem, düzenli olarak uygulandığında kişinin bütünlüğünün, zihin ve bedenin birbiriyle uyumunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir. Meditasyon yoluyla kişi zihnin ve bedenin inceliklerinin daha fazla farkına varabilir ve kendini zihinsel ve duygusal bağlardan kurtarmak için çalışabilir. Bu anlayış, artan bir uyum ve barış duygusuna yol açabilir.
Bugün farkındalık, Budist pratiğinin en değerli uygulamalarından biri olarak var olmaya devam ediyor.
Yoğun hayatını bahane edenlere meditasyon yapma fırsatı…